720.II.A1.03.01.jpg
720.II.A1.03.02.jpg
csabacsud_kondoros_I.jpg

Békés megyei országgyűlési képviselők és polgármesterek közös sajtótájékoztatón jelentették be, hogy hivatalos döntés született az M44 gyorsforgalmi út Tiszakürt-Kondoros közötti, 61,4 kilométeres szakaszának kivitelezőjéről.

Közbeszerzési eljárás keretében kiválasztásra került az említett útszakasz kivitelezője. A Nemzeti Fejlesztési Minisztérium megbízásából, a NIF Zrt. beruházásában valósul meg az M44 Tiszakürt-Kondoros szakasz építése, mely három ütemben valósul meg, összesen 145,68 milliárd Ft összegben.

A sajtótájékoztatón részt vett Dankó Béla országgyűlési képviselő, megyei útügyi biztos, Vantara Gyula országgyűlési képviselő, megyei fejlesztési biztos, illetve dr. Kovács József országgyűlési képviselő, Gajda Róbert kormánymegbízott, valamint Szarvas Péter, Békéscsaba város polgármestere és dr. Görgényi Ernő, Gyula város polgármestere.

A résztvevők közösen nyilatkoztak arról, hogy történelmi jelentőségű beruházás előtt áll Békés megye, mely már hosszú évek, évtizedek óta várat magára. Azonban mindannyian kiemelték, hogy a gyorsforgalmi út megépítése egy lehetőség, egy szükséges fejlesztés a megyében, azonban csupán az út megépítése nem elégséges. Ezt a lehetőséget turisztikai és gazdasági fejlesztésekre kell kihasználni, mely a megye jövőjét jelenti majd.

Dankó Béla országgyűlési képviselő köszönetet mondott a jelenlegi Kormánynak, amely az ország gazdaságának előremozdítását célzó intézkedéseivel tette lehetővé, hogy az M44-es út hazai költségvetési forrásból megvalósulhasson.

Az M44-es megépítése összességében három szakaszban valósul meg. Kecskemét­­–Nagykőrös és Tiszakürt között 31 kilométeren, Tiszakürt és Kondoros között 61,4 kilométeren és Kondoros és Békéscsaba között 17,6 kilométeren. Ebből a Tiszakürt-Kondoros szakasz kivitelezése indul meg elsőként, melyből 37 km épül meg Békés megyében.

A kivitelezési munkálatok az időjárás függvényében 2017 elején kezdődnek meg, majd 2019 III. negyedére fejeződnek be. Az M44 további szakaszai pedig 2022-ig készülnek el.

Az M44-es gyorsforgalmi út Tiszakürt-Kondoros közötti nyomvonalán  2×2 forgalmi sáv, 4 különszintű csomópont, 44 alul- és felüljárót, Cserkeszőlőnél és Kondorosnál egyszerű, Szarvasnál komplex pihenő kerül kialakításra. A Körös folyó felett egy 450 m hosszú acél ívhíd épül, díszvilágítással.

Az új út koronaszélessége 22,5 méter lesz, egy sáv szélessége 3,5 méter, míg az elválasztó sáv 2,5 méter széles lesz, emellett 3-3 m széles padka épül mindkét oldalra.

m44