720.II.A1.03.01.jpg
720.II.A1.03.02.jpg
csabacsud_kondoros_I.jpg

Már a kábeleket feszítik az M44-es gyorsforgalmi út Tiszaugi hídjánál – erről a Nemzeti Infrastruktúra Fejlesztő Zrt. (NIF) tájékoztatott pénteken.

0q0a5798 scaled
2018 nyara óta zajlik a kivitelezés az M44 gyorsforgalmi út Lakitelek és Tiszakürt közötti szakaszán. A beruházás különlegessége az 556 méter hosszú Tisza híd, melynek építése az ütemtervnek megfelelően halad. Jelenleg az egyik leglátványosabb munkafázis, a kábelek feszítése zajlik.
Az elmúlt időszakban elkészültek az ártéri hidak és a mederhíd (307 m) alépítményei, helyükre kerültek az ártéri hidak felszerkezetéhez tartozó, előregyártott vasbeton hídgerendák, melyek hossza összesen 5100 méter. Ezeken felül megtörtént a vasbeton pályalemezek megépítése is.

A NIF beszámolt róla, hogy a mederhíd szakasz építése is ütemesen zajlik. A 44. sz főútról jól láthatóak az ekhós szekérre emlékeztető pilonok. Az elmúlt évben a mederhíd acélszerkezeti egységei a két partról egyre közeledtek egymáshoz, mígnem 2020. november hónapban összeért a hídszerkezet a Tisza folyó feletti szakaszon.

Az eddig megépült építményhez több mint 5800 méter vasbeton cölöp készült 1 és 1,3 méteres átmérővel; 2573 tonna szerkezeti acél építettek be a mederhíd 307 méteres szakaszán, és több mint 15 000 m3 betont építettek be, melyből 1600 m3 a pilonszerkezet - mondta el NIF.
A műtárgy építése mellett az útépítési munkák is a terveknek megfelelően haladnak. A híd környezetében jelenleg az árvízvédelmi töltések korrekciója, valamint a későbbi megközelíthetőségüket biztosító fel- és levezető rámpák kialakítása zajlik.

Az elmúlt hetekben a hídpályát tartó ferdekábelek építéséhez és feszítéséhez, azaz a legspeciálisabb és egyben a leglátványosabb munkarészéhez érkezett a Tisza-híd megvalósítása, mely az elmélet és a gyakorlat összhangjának igazi próbatétele. A tiszaugi oldalon megkezdődött a legalsó nyergeket kitöltő feszítőkábelek befűzése, és tervező által megadott értékekre megfeszítése - informált a NIF.

A kábelfűzési és feszítési munkák mellett jelenleg az ártéri hidak vasbeton szegélyeinek építése zajlik. A hátralevő feladatok folyamatos munkavégzést, nagy technológiai fegyelmet és odafigyelést követelnek meg a kivitelező csapatoktól annak érdekében, hogy ez az országban egyedülálló hídszerkezet 2021 őszén átadható legyen az utazóközönség számára.

A fejlesztés az Innovációs és Technológiai Minisztérium megbízásából a Nemzeti Infrastruktúra Fejlesztő Zrt. beruházásában valósul meg.

Fotó: NIF